maandag 13 april 2015

Dag 17: Paris - Roubaix

We rijden vandaag letterlijk onze eigen "Parijs - Roubaix".  Weliswaar niet op kasseien maar op de plaatselijke onverharde wegen.  Deze wegen worden hier gebruikt zoals bij ons secundaire wegen gebruikt worden, maar dan niet geasfalteerd.  Het begint met asfalt tot aan het laatste huis van de gemeente.  Daarna keiweg tot aan het eerste huis van de volgende gemeente.  En als ik zeg keiweg dan is het een niet aangereden maar gewoon keien opeen gestort en niet aangereden.  Dat zullen de auto's die hier rijden wel doen.  Niet zo vlotjes om op te fietsen natuurlijk.






We hebben wel wind in de rug en vliegen vooruit.   Soms zou je vergeten om van de omgeving te genieten.  De vergezichten, mooie kerken, prachtige huizen, sfeervolle dorpjes,...  




Tot we ons beginnen te realiseren dat we onze frigo niet geleegd hebben.  'Shit' daar gaat ons eten.  Terug rijden naar de camping is met die wind geen optie.  Ik besluit te bellen maar verkeerd nummer.  Aanbellen bij een huis om het nummer op te zoeken.  Die man is zo vriendelijk om met mij onmiddellijk naar de camping te rijden en ons eten op te halen.  Ondertussen worden Jana en de kinderen door de oma goed opgevangen en van alles voorzien.  Na een koffie en een boterham met kaas zetten wij onze weg verder.  Wij zijn alvast zeer enthousiast over de Deense gastvrijheid. 


Zelfs waar we stoppen om Feline, na een accidentje, een verse broek aan te doen komen de mensen spontaan vragen of ze iets kunnen doen of we een probleem hebben.  'Just come in and ask!'  Dit hadden we niet verwacht.


Jana voelt zich ziek en we beslissen om in Ribe een B&B te zoeken.  Weer geen slecht idee want het begint 's avonds weer te regenen.  We beslissen om hier een extra dag te blijven.  Dit blijkt de oudste stad van Denemarken te zijn en stamt van uit de middeleeuwen.  Vergelijkbaar met Brugge.  Morgen gaan we verder op ontdekking en hopen op een open hemel.  Je schijnt, vanaf het belfort, een prachtig uitzicht op de Waddenzee te hebben.


Onze B&B met geschiedenis: het blijkt het oudste huis van de stad Ribe te zijn en daarbovenop van heel Denemarken!!! Het is gerestaureerd volgens zijn originele staat en moet volgens 'the Danish Heritage Act' van dak tot muur onderhouden worden.  Dit door de huidige en toekomstige eigenaars.  Zodat het huis voor de komende 430 jaar mag blijven bestaan.


Onderweg zien we dit schilderij waar ik een foto van genomen heb.  In de stad aangekomen blijkt hier in juli een groot Jazz festival plaats te vinden.  Leuk hoe dingen in elkaar overvloeien.


Zelfs hier zijn ze aanwezig...



Morgen 13 April een ongeplande rustdag (wat betekent niet fietsen) maar wel hopelijk een leuke dag in Ribe met bezoek aan de Kathedraal, Viking museum en de oude stad natuurlijk.

2 opmerkingen: